Nedan följer en kort information om de installationer som finns i er bostad. Mer djupgående information om skötsel och inställningar finner ni i er Bopärm.
Fasadmätarskåp
På fasaden av huset finns ett fasadmätarskåp. Här är huvudsäkringarna till din bostad placerade, säkringarna är 16 amperes porslinssäkringar. Nyckel till skåpet överlämnas vid inflyttningen. Mätaren som är placerad här är huvudmätare för er elförbrukning. Det är därmed den mätare som skall stämma med fakturan som kommer från er elleverantör.
Elcentral
Inne i bostaden finns er elcentral. Här sitter automatsäkringar som skyddar vid kortslutningar och överbelastningar. På luckan finns ett schema som visar vad de olika automatsäkringarna går till.
Vid normala fall ska vippan vara uppåt. När automatsäkringen löses ut fälls vippan ner och strömmen är då bruten. Om en vippa löst ut, kontrollera orsaken och återställ sedan genom att fälla upp vippan igen. Löser den ut direkt igen ber vi dig att felanmäla detta till din fastighetsskötare.
Mätaren som finns här är en undermätare till huvudmätaren. Den visar vad er värmeanläggning (frånluftsvärmepumpen och golvfördelaren) förbrukar i el.
Jordfelsbrytare
I elcentralen sitter även en jordfelsbrytare. En jordfelsbrytare bryter strömmen snabbt om apparatens hölje skulle bli spänningsförande eller något annat jordfel uppstår. Om jordfelsbrytaren slår ifrån utan att du vet orsaken ber vi dig göra följande:
- Slå ifrån alla automatsäkringar
- Slå till jordfelsbrytaren
- Vippa tillbaka automatsäkringarna en i taget till dess att jordfelsbrytaren löser ut igen.
- Slå ifrån den automatsäkring de senast slog till och slå till jordfelsbrytaren igen.
- Fortsätt vippa upp övriga automatsäkringar. Om nu alla är uppvippade förutom den som löste ut jordfelsbrytaren så har du ringat in felet.
- Om du inte hittar felet ber vi dig att felanmäla detta till din fastighetsskötare.
Jordfelsbrytaren skall testas med 6 månaders intervall. Man trycker på testknappen på jordfelsbrytaren och då skall den slå ifrån. Fungerar inte detta ber vi dig att felanmäla detta till din fastighetsskötare.
Mediacentral för internet, telefoni och tv
I bostaden finns också en mediacentral. Till denna är ett nätverk uppbyggt med nätverksuttag i kök, sovrum och vardagsrum. Ett nätverksuttag består av 2 stycken datajack. Till mediacentralen är fiberkabeln ansluten.
I mediacentralen väljer du själv vad (data, tele, tv) du vill koppla till de respektive uttagen. Det placeras en fiberkonverter i mediacentralen där utgångar finns för internet, telefoni och tv. Er egen utrustning, så som t.ex. en router, samt internet,- telefoni- och tv-leverantörens utrustning placeras även den här. Utrustningen från de olika leverantörerna kan se olika ut beroende på vilket utbud ni har valt.
Värme och ventilation
Er bostad är utrustad med mekanisk frånluftsventilation som styrs via värmepumpen. Tilluft sker genom ventiler i yttervägg och frånluften leds via frånluftsdon från bad, WC/Dusch/Tvätt och kök till värmepumpen. Energin i frånluften återvinns i värmepumpen för produktion av värme och varmvatten. Rengöring av luftfiler och frånluftsdon skall ske regelbundet. Byte av luftfiler sker via bostadsrättsföreningens omsorg, normalt sett skall luftfilter bytas efter ca 2 år. Mer information om skötsel och värmepumpmens funktioner återfinns i Bopärmen.
På ytterväggen finns en utetemperaturgivare som reglerar husets uppvärmningsbehov och temperatur på framledningsvattnet. På plan 1 finns ett antal golvvärmeslingor ingjutna i golvet och på plan 2 finns radiatorer, placerade under fönstren.
På Nibes hemsida kan ni se en instruktionsfilm för värmepumpen. www.nibe.se
Klicka på Support och sedan Film användarinformation.
Värme
På ytterväggen finns en utetemperaturgivare som reglerar husets uppvärmningsbehov och temperatur på framledningsvattnet. På plan 1 finns ett antal golvvärmeslingor ingjutna i golvet och på plan 2 finns radiatorer, placerade under fönstren.
Golvvärme
Golvvärmessystemet är uppbyggt så att det leds vatten från värmepumpen till en golvvärmefördelare där värmen leds ut i respektive krets. Ni har en krets för varje rum, förutom utrymmet under trappan som hör ihop med annat rum. Dessa styrs genom rumsgivare som finns på väggen i vardera zon/rum. Rumsgivarna känner av lufttemperaturen vilket kan medföra att golvet ibland kan upplevas kallt trots att rätt rumstemperatur är erhållen. Detta märks tydligast på klinkerbelagda ytor.
Radiatorer
Termostatventilen är konstruerad så att den automatiskt håller den temperatur som du själv bestämmer. Radiatorn kan ibland vara helt eller delvis kall. Detta innebär inte att termostatventilen ej fungerar. Kontrollera istället temperaturen i rummet med en termometer och att den överensstämmer med inställt värde. Rumstemperaturen blir ca 1-2 grader lägre än inställd temperatur.
För att termostatventilen skall fungera bra, fordras att känselkroppen, som ofta är inbyggd i termostaten, är omgiven av en temperatur som är så nära rummets temperatur som möjligt. Försvåra därför inte luftcirkulationen kring termostaten genom att möblera eller hänga tunga gardiner framför.
Normalt är anläggningen luftad då den tas i drift, men trots detta kan behov av luftning uppstå efter en tid. Detta visar sig i så fall genom porlande ljud och/eller nedsatt värmeavgivning. Luftning utförs bäst på följande sätt.
- Ställ upp temperaturen på panna eller växlare så högt som möjligt under några timmar. På så sätt får man bundet syre att lämna vattnet.
- Stäng av termostatventilen och om möjligt cirkulationspumpen.
- Öppna försiktigt utluftningsventilen och stäng när det börjarkomma vatten.
- Öppna därefter åter termostatventilen och starta pumpen.
Vid behov upprepas ovanstående ett antal gånger med cirka en till två timmars mellanrum.
Då värmen ej fungerar ber vi dig att felanmäla detta till er fastighetsförvaltare.
Kall- och varmvatten
I väggen vid tvättmaskin och torktumlare finns ett vattenfördelarskåp.
I installationsskåpet finns er vattenmätare och avstängningsventil. Detta är en undermätare till huvudmätaren.
Skvallerrör
Skvallerrör från alla fördelarskåp leder ut i badrummet. I de fall läckage har uppstått någonstans i systemet droppar/rinner det vatten från dessa rör. I de fall detta sker, felanmäl omgående till er fastighetsförvaltare.
Avlopp
Du bör rensa samtliga golvbrunnar i våtutrymmen minst 2 gånger per år i förebyggande syfte. Orensade golvbrunnar är den vanligaste orsaken till vattenskador. Golvvärmen kan ibland göra att vattenlås och vissa rör torkar ut. För att förebygga detta bör alla avlopp användas regelbundet eller spolas igenom då och då.
Förutom skadeverkningar kan ohygienisk miljö uppstå med, i värsta fall, smittspridning som följd.
Vattenutkastare
Vattenutkastaren sitter på husets fasad och inne i bostaden finns i väggen en inspektionslucka och avstängningsventil till denna. Nyckel till vattenutkastaren fick ni vid inflyttning.
Inför vintern ska påmonterad snabbkoppling och slang demonteras. Kontrollera också att vattenutkastaren inte står och droppar ur utloppet, eftersom då kan det bildas is i utloppet som medför risk för sönderfrysning.